Eg eri ikki nóg ungur til at vita alt við vissu
- Oscar Wild

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Politikkur

Javnaðarflokkurin á Fólkatingi: Yvir 70 politikarar – við forseta Fraklands fremst – leggja trýst á donsku stjórnina, nú Paul Watson er handtikin.

Fleiri hava lyndi til at gera mannin til hetju.

Fólkatingsmaður Javnaðarfloksins hevur sent donskum miðlum hetta skriv, har hann staðiliga mælir til, at Watson verður viðgjørdur sum tað, hann er: Ein brotsmaður.

Skrivið er soljóðandi:

Pressemeddelse

Paul Watson må behandles som den forbryder, han er

Danmark er en retsstat. Watson er en forbryder. At løslade ham ville være absurd

Sjúrður Skaale
MF, Javnaðarflokkurin

Over 70 politikere – deriblandt selveste Macron – lægger pres på Danmark i sagen om Paul Watson. Mange taler ligefrem om, at han skal løslades som en heltemodig forkæmper for hvalerne.

Jeg skal ikke tage stilling til, om manden skal udleveres til Japan. Men at løslade ham ville være brud på retsstatens principper. For Watson er ikke nogen helt. Han er forbryder.

Paul Watson var en af stifterne af Greenpeace i 1972, men blev i 1977 sparket ud af organisationen fordi Greenpeace ikke kunne acceptere Watsons militante arbejdsmetoder, som både skadede organisationen – og dermed i sidste ende også miljøet.

Han stiftede sidenhen Sea Shepherd. Men i 2022 blev han for anden gang udelukket fra en organisation, som han selv havde stiftet, da Sea Shepherd ikke længere ønskede at have noget med ham at gøre. Årsagerne var de samme som i 1977.

På Færøerne har vi oplevet mange store kampagner imod grindedrabet fra bl.a. Greenpeace, og det er almindeligt anerkendt, at de har har været med til at ændre drabet således, at hvalerne i dag ikke berøres med nogen skarp genstand før de slås ihjel. Kampagnerne har været omfattende, men lovlige – og de har haft sin effekt.

Men Paul Watson har aldrig haft dyrevelfærd som mål.

I 1986 kom han for første gang til Færøerne med skibet Sea Shepherd for at forhindre den lovlige grindefangst med brutale metoder. Da politiet prøvede at arrestere ham, var reaktionen så voldsom, at liv stod på spil. De såkaldte aktivister skød efter de færøske politifolk i et forsøg på at sænke deres gummibåde.

I politirapporten fra den 7. oktober 1986 står der bl.a., at en af gummibådene blev angrebet direkte af en “speed line” riffle. At angrebet satte politifolkene i livsfare. At nødblus blev tændt og kastet imod politiet. At aktivisterne kastede store skarpe kroge med drejende jernspidser mod gummibådene. Og at petroleum blev hældt på vandet, og nødblus blev kastet over det i et forsøg at sætte ild til det.

Samme år fik Paul Watson forbud mod at tage til Island fordi Sea Shepherd sænkede to hvalbåde, som lå ved kaj i Reykjavik.

I en udtalelse til TV-serien “Whale Wars: Viking shores” fra 2012, som omhandlede Watsons kamp mod det færøske grindedrab, gav Paul Watson meget klart udtryk for sin holdning til retsstaten. Han sagde åbent, at han tog til Færøerne for at bryde loven, og fremførte denne begrundelse: “Jeg har altid haft det standpunkt, at retfærdighed har forrang for loven. Ingen lov kan retfærdiggøre hvad de gør ved hvalerne.”

Manden har med andre ord den retsfilosofi, at hans egne meninger om i mange tilfælde helt lovlig virksomhed, har forrang for loven.

Vi har altså ikke at gøre med en miljøaktivist, som argumenterer og arbejder for sine holdninger gennem retsstatens åbne kanaler, men en militant og voldsparat mand, som hele sin karriere har været på flugt fra myndighederne, og gerne går langt ud over lovens rammer for at få sin vilje. Også når der er fare for menneskeliv.

Og i to tilfælde har det altså ført til, at han er udelukket fra organisationer, han selv har stiftet.

Sidste gang Færøerne havde besøg af Watson var i 2023, da han brød færøsk lov ved at komme ind i færøsk farvand med sin nye organisations skib, John Paul DeJoria.

Nogle få nedslag i Paul Watsons’ forbryderhistorik:

Portugal (1980): Watson og andre medlemmer af Sea Shepherd sænker et hvalfangerskib, Sierra, i Lissabon havn. De bliver anklaget for ejendomsskade, men løsladt mod kaution og flygter ud af landet.

Norge (1992): Watson arresteres i Norge efter at Sea Shepherd-skibet Whales Forever kolliderer med et norsk kystvagtskib under en anti-hvalfangstkampagne. Han bliver anklaget for skader på ejendom og hensynsløs fareforvoldelse. Han løslades mod kaution, men forlader Norge før retssagen.

Costa Rica (2012): Watson og hans besætning anklages for mordforsøg på åbent hav af de costaricanske myndigheder. For at undgå arrestation flygter Watson fra Costa Rica, hvilket fører til en lang juridisk kamp og en Interpol-efterlysning udstedt af Costa Rica.

Tyskland (2012): Watson arresteres i Tyskland baseret på den costaricanske arrestordre, men løslades mod kaution. For at undgå udlevering flygter han igen og undgår dermed retsforfølgelse.

Færøerne (2015): Ved et grindedrab på Færøerne sejler folk fra Sea Shepherd oven på en gruppe hvaler, der er drevet ind i en bugt. Bådenes skruer skærer sig ned i hvalerne, som pines meget. Situationen udvikler sig meget dramatisk, men dansk politi beskytter det lovlige grindedrab med både og helikopter. Flere medlemmer af Sea Shepherd arresteres og dømmes for deres lovbrud, som går ud over hvalerne.

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo