Eg eri ikki nóg ungur til at vita alt við vissu
- Oscar Wild

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Framsýningar

Nordatlantisku Filmsdagarnir 2019 fara at vísa og viðgera føroyskar, grønlendskar og íslendskar filmar.

Nordatlantiske Filmdage i København sætter fokus på film af kvinder.

Ovenpå flere år, hvor stort set alle spillefilm var af mænd, har de sidste par år budt på stærke film af kvindelige instruktører fra både Færøerne, Grønland og Island.

Derfor sætter årets Nordatlantiske Filmdage fokus på film af kvinder i et særligt program, der byder på de nyeste spillefilm såvel som både nyere og ældre milepæle fra filmhistorien. Og derudover er der en fornem række instruktørbesøg. 

Festivalen foregår 1.-9. marts på Nordatlantens Brygge og publikum kan bl.a. møde færøske Maria Winther Olsen, der viser sit psykologiske drama Nina (2018), grønlandske Pipaluk K. Jørgensen, der debuterede i 2018 med kærlighedsdramaet Anori (2018), og islandske Ísold Uggadóttir, der vandt prisen for bedste instruktion på Sundance-filmfestivalen i fjor med filmen And Breathe Normally, som åbner Nordatlantiske Filmdage. 

Færøsk filmjubilæum
I 1990'erne var Katrin Ottarsdóttir Færøernes eneste uddannede og aktive filminstruktør, og hun makerede sig internationalt med film som Bye bye bluebird (1998).

Katrin Ottarsdóttir blev uddannet 1982 fra den danske Filmskole, og hendes karriere begyndte for alvor i 1989, hvor hun instruerede den første færøskproducerede spillefilm, Atlantic Rhapsody, der netop i år fylder 30 år. Festivalen markerer filmen med en særlig jubilæumsvisning, hvor Katrin Ottarsdóttir vil være til stede og drøfte filmen.

Zacharias og Geytin
Ud over serien Kvinder & film, der har i alt 10 arrangementer, præsenterer festivalen miniserien DOX: Nordatlanten i dansk optik. Den består af tre danske dokumentarfilm fra hver sin epoke og med hver sit blik på livet i de tre nordatlantiske lande – fra Islandsfilmen Billeder fra Island (1939) over Ulla Boje Rasmussens portræt af livet i Gásadalur i dokumentarfilmen 1700 meter fra fremtiden (1991) til Lasse Laus lyriske dokumentar Lykkelænder (2018), der tematiserer forestillinger og fordomme om grønlandsk identitet. 

Ud over serierne er der et par særarrangementer med fokus på Færøerne. Ved det ene vises Teitur Árnason enestående portrætfilm Zacharias (2018) og ved det andet de udvalgte kortfilm, som i år konkurrerede om filmprisen Geytin.

Nordatlantiske Filmdage 2019 er klar til at vise og debatere film fra Færøerne, Grønland og Island. Tre af filmene - en fra hvert land - vises desuden i Øst for Paradis i Århus 7.—9. marts, og i København foregår filmfestivalen 1.—9. marts på Nordatlantens Brygge, hvor der indrettes en moderne DCP-biograf i toppen af det gamle, smukke pakhus ved havnefronten.

Læs mere på www.nordatlantens.dk/filmdage   

En pdf med årets programfolder til orientering – om film, gæster, serier og særarrangementer - kan læses her

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo