Ungdómur er hvørki so ella so. Oftast er hann bæði - og...!
- Børkuvísur

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Lesarin skrivar

Jeg er norsk-dansk. I Norge har man et ordsprog, som lyder ca.: Mye skrik og lite ull!

Nogle færøske politikere gjorde meget ondt af sig, da sagen om radaren på Sornfelli igen skulle opsættes! Nogle påstod de intet havde hørt om sagen trods at sagen have været oppe i fx Folketinget i 2016.

Nu blev de færøske politikere spurgt. Formanden i Javnaðarflokkin Aksel V. Johannesen fortalte under et interview at sagen ikke overrasker ham, - da han havde fået besked om den arktiske strategi fra Sjúrður Skaale om forhandlingerne i Folketinget. Ja, han pointerede også at han kendte til flere hemmeligheder om sagen, som han ikke kunne offentliggøre. Det var længe siden sagen havde været behandlet i Folketinget.

Man kan forestille sig, hvordan EU vil forholde sig til en ny/forbedret handelsaftale med Færøerne, - hvis Færøerne nægter at bidrage til Europas sikkerhed i Nordatlanten? Det hele hænger sammen.

Som sagt har man talt om radaren på Sornfelli siden 2016. Hvor mange år skulle nabolandene vente før færingerne gider at tage sagen op? Det erkendes af både Jenis av Rana og Edmund Joensen etc.

Der pointeres også fra dansk side, at man vil skaffe arbejde lokalt med fx arbejder og uddannelse af færinger og grønlændere til opgaverne etc.

Det samme gælder også for det færøske ønske om en nye handelsaftale med EU. Hvor længe siden har man fra færøsk side ønsket at gøre dette? Ved man fx fra færøsk side, hvad man i det hele taget forventer sig af en ny handelsaftale med EU?

Hvornår skal færingerne være selverkendende og tage i egen barm? Den færøske mentalitet med hele tiden at brokke sig og komme med beklagelser fornægter sig ALDRIG! Der vil altid være nogle færinger, som nægter at erkende virkeligheden. Det er så dejligt med de gamle fjendebilleder! Hvornår kommer man videre på Færøerne?

Havde man så fulgt med ville man have opdaget at også civile formål vil få gavn af den nye radar på Sornfelli.

Så vil man heller ikke forholde sig til medlemskabet af NATO, - et medlemskab, som også indebær hele Rigsfællesskabet (fællesområde).

Alle NATO-landene og de nordiske ikke NATO-lande ønsker at få stoppet hullet i overvågningen af Nordatlanten (se: https://www.nordefco.org/). Overvågningen skal omfatte både luftrummet, maritimt (Havet) og i Havet (fx Ubåde). Derved vil Færøerne få væsentligt forbedret beredskabet i luften og på havet, - også sammen og i samarbejde med Færøernes nabolande (fx Norge, Island, UK etc.) 
 
I storpolitik findes der kun 3 supermagter: USA, Rusland og Kina. Færøerne kan vælge, men ikke være blåøjet og tro, de selv bestemmer. Fx intet land i Europa bestemmer selv sin skæbne. Gider man at sætte sig ind i fx minoriteternes situation i Rusland og Kina eksisterer der INGEN områder med internt selvstyre, som Hjemmestyret (Home Rule), som på Grønland og Færøerne. 
 
Nogle har erkendt, at hvis der opstår en krig vil UK besætte Færøerne igen, som i 1940. Derved forsvinde en stor del af den færøske selvstændighed, da den afgøres i fx London.

Færøerne bidrager INTET til eget forsvar! Modsat Grønland som ønsker at man opretter en grønlandsk forsvar med fx grønlændere i Nuuk etc.

Jenis av Rana har ret i at der ikke er noget nyt i at den gamle radar, skal erstattes med en ny på Sornfelli.

De, som er imod, ønsker at piske op en stemning af raseri især imod Rigsfællesskabet (de er indædte danskerhadere!). Er der grobund for dette på Færøerne i dag? Og hvilke alternativer har man i virkeligheden?

Vi ser også fx at hvis amerikanerne siger hop, så hopper både de danske og norske politikker efter den amerikansk pibe fx forholdene til det amerikansk ønske om at købe Grønland (hvor amerikanerne har militært fuldstændig frihed på Grønland med fx Thule Basen etc.) – USA kan når som helst overtage Grønland med henvisning til Monroe Doktrinen fra 1828 (se bare Grønlands geopolitiske placering, som skjold for hele Nordamerika!) og nu med amerikansk bombefly på norsk territorium etc. Vi har også de fælles militære øvelser i Nordnorge med fx NATO og svensk og finsk deltagelse etc. Både svenskerne og finderne er bekymrede for de russiske ekspansionsønsker i Norden, derfor det tætte samarbejde med NATO! Det hele hænger sammen!
 
Med venlig hilsen
Fhv. Lektor Bo Warberg

Hetta er eitt lesarabræv. Meiningar og sjónarmið í lesarabrævinum eigur tann ið skrivað hevur. VP leggur nógv í talu- og skrivifrælsi. Tí eru allar meiningar vælkomnar, bara tær eru innanfyri karmarnar á revsilógini og fjølmiðlaetisku leiðreglunum. VP loyvir í ávísan mun dulnevndum lesarabrøvum, tá veit redaktiónin hvør hevur skrivað.

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo