Ungdómur er hvørki so ella so. Oftast er hann bæði - og...!
- Børkuvísur

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Onnur tíðindi

Í 2023 og 2024 er nýtslan av diabetes- og klænkingarheilivági nógv økt í Føroyum. Serliga nýtslan av Ozempic og Wegovy er økt.

Tað er Landslæknin sum gevur frágreiðingina út, og kann hon lesast her

Landslæknin hevur kannað nýtsluna av serliga Ozempic og Wegovy í tíðarskeiðinum frá januar 2023 til apríl 2024.

Í hesum tíðarskeiðinum er ein øking á 50 prosent av sjúklingum, sum brúka Ozempic og ein øking á  511 prosent í talinum av sjúklingum, sum brúka Wegovy.

Seinast í apríl 2024 brúktu 2,8 prosent av føroyingum yvir 18 ár antin Ozempic ella Wegovy.

Tíðindaskrivið frá Landslæknanum:

Tórshavn, 29. maj 2024 – Landslægen udgiver i dag en rapport om forbruget af diabetes- og vægttabsmedicin, der belyser det stigende forbrug af Ozempic og Wegovy.

I det meste af verden ses en stigning i forekomsten af type 2-diabetes. På Færøerne berører sygdommen omkring 3.000 personer ud af en befolkning på cirka 54.000. Ozempic har vist sig at være en effektiv behandling som supplement til kost og motion hos patienter, som ikke er tilstrækkelig kontrolleret med andre typer af diabetesmedicin.

En nylig rapport fra Fólkaheilsustýrið har vist, at 66% af Færinger er overvægtige (BMI på 25 eller over). Færøerne har den 4. største andel af overvægtige personer i verden, kun overhalet af Rumænien, USA og Chile. Wegovy har vist sig, at virke ved at påvirke appetitten og følelsen af mæthed, hvilket kan hjælpe personer med overvægt eller fedme med at tabe sig.

Landslægen har undersøgt brugen af specielt Ozempic og Wegovy i perioden fra januar 2023 til april 2024. I denne periode er der en 50% stigning i antal patienter, der anvender Ozempic og en 511% stigning i antallet af patienter, der anvender Wegovy. Ved udgangen af april 2024 anvendte 2,8% af den færøske befolkning over 18 år enten Ozempic eller Wegovy.

Langt den overvejende del af patienterne, der får ordineret Ozempic får dette pga. diabetes og er derfor omfattet af medicintilskudsordningen. Kun enkelte patienter får enkelttilskud til brug af Wegovy. I Danmark har der på det seneste været et stort fokus på historier om enkeltsager, hvor der er hentet Ozempic på apoteket, der langt overstiger et normalt forbrug. Ved gennemgang af udleveret Ozempic fra færøske apoteker kan der også konstateres et overforbrug på Færøerne.

Landslægen vil bruge rapporten til at orientere de færøske læger om at udvise omhu og samvittighedsfuldhed, når de udskriver medicin herunder Ozempic.

Rapporten findes på Landslægens hjemmeside: www.landslaeknin.fo

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo