Eg ræðist ikki at doyggja. Men eg vil helst ikki vera har, tá tað hendir
- Woody Allen

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Lesarin skrivar

Tillykke med fødselsdagen. Tillykke med din eksamen. Tillykke med brylluppet. Tillykke med, at du er nået dertil, hvor du er, og må dét blive til lykke for dig også fremover. Lykke defineres i Den Danske Ordbog som en ”følelse af dyb glæde over og stor tilfredshed med den (livs)situation man befinder sig i”. Når jeg siger ”jeg er lykkelig”, så har jeg en følelse af dyb glæde og stor tilfredshed med den (livs)situation, jeg befinder mig i. Når jeg ønsker tillykke, ja, så ønsker jeg, at den livssituation, de befinder sig i, må blive til glæde og stor tilfredshed. Men der er langt mere i ordet lykke end en subjektiv følelse og tilfredshed. Der er nemlig forskel på sand og falsk lykke.

Det kan godt være, at tyven oplever en subjektiv glæde og stor tilfredshed ved et vellykket kup. Men det er en falsk lykke. Det kan aldrig blive til lykke at blive tyv og stjæle. Derfor er det en selvmodsigelse at sige tillykke med et vellykket kup. At gå imod Guds bud bringer aldrig lykke – altid ulykke. At Gud kan finde et menneske og frelse det midt i ulykken, er stort, men det betyder ikke, at så er der sagt god for at gøre det, der fører til ulykke. Det advares der imod.

Skal mennesker hjælpes til at bryde budene, eller hjælpes til at leve efter dem. Hvad fordrer kærligheden? Budene siger: Du må ikke have andre guder. Du må ikke misbruge din Guds navn. Du skal holde hviledagen hellig. Du skal ære din fader og din moder. Du må ikke slå ihjel. Du må ikke bryde ægteskabet. Du må ikke stjæle. Du må ikke sige falsk vidnesbyrd imod din næste. Du må ikke begære din næstes hus. Du må ikke begære din næstes hustru, folk eller fæ eller noget, der hører din næste til.

Kan jeg ønske tillykke med det falske vidnesbyrd? At der bliver løjet om andre? Kan jeg ønske tillykke med at Guds navn misbruges? Kan jeg ønske tillykke med et homoseksuelt ”ægteskab”? Nej, for løgnen om andre kan aldrig blive til velsignelse, misbrug af Guds navn er misbrug og et såkaldt homoseksuelt ”ægteskab” kan aldrig blive til lykke for nogen. Altså, det er ikke muligt at sige tillykke med synd, da synd aldrig kan blive til lykke. Synd bringer død (Rom 6,23).

”Den, som vil elske livet og se lykkelige dage, han skal vogte sin tunge for ondskab og sine læber for at tale svig; han skal holde sig fra det onde og gøre det gode, søge freden og stræbe efter den.” (1 Pet 3,10-11).

”Lykkelig den, som ikke vandrer efter ugudeliges råd, som ikke går på synderes vej og ikke sidder blandt spottere, men har sin glæde ved Herrens lov og grunder på hans lov dag og nat.” (Salme 1,1-2).

”Lykkelig den, hvis overtrædelser er tilgivet, og hvis synder er blevet skjult; lykkeligt det menneske, som Herren ikke tilregner synd.” (Rom 4,7-8)

5/9 2024
Peter O.K. Olofson
Østervej 54, Vålse, 4840 Nørre Alslev, peterolofson@gmail.com  +45 24 40 48 46

Hetta er eitt lesarabræv. Meiningar og sjónarmið í lesarabrævinum eigur tann ið skrivað hevur. VP leggur nógv í talu- og skrivifrælsi. Tí eru allar meiningar vælkomnar, bara tær eru innanfyri karmarnar á revsilógini og fjølmiðlaetisku leiðreglunum. VP loyvir í ávísan mun dulnevndum lesarabrøvum, tá veit redaktiónin hvør hevur skrivað.

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo