Tú mást sjálvur vera tann broytingin sum tú vilt síggja í heiminum
- Mahatma Gandhi

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Onnur tíðindi

Google Translate: Som led i den største udrulning nogensinde bliver Google Translate nu tilgængelig på færøsk som et af 110 nye sprog. Dermed bliver tjenesten tilgængelig for 660 millioner flere mennesker verden over.

Lagmand Aksel Vilhelmson Johannesen har efterspurgt det flere gange - og nu sker det: Googles populære oversættelsestjeneste, Google Translate, kommer nu til Færøerne. 

Det sker som led i den største sprogudvidelse af Google Translate nogensinde, hvor der tilføjes 110 nye sprog fra hele verden. Dermed får tjenesten ca. 660 millioner potentielle nye brugere.

Udvidelsen af tjenesten er sket i tæt samarbejde med både sprogforskere og mennesker, som taler sprogene som modersmål. Her på Færøerne har Google blandt andet samarbejdet tæt med Iben Nyholm Debess og Barbara Scalvini fra Center for Sprogteknologi ved Fróðskaparsetur Føroya.  

Allerede i dag oversætter Google Translate dagligt mere end 100 milliarder ord. Og den omfangsrige udrulning er i høj grad muliggjort af udviklingen inden for AI, fortæller Googles kommunikationschef i Danmark, Grønland og Færøerne, Jesper Vangkilde:

”Google Translate handler dybest set om at gøre det muligt for alle mennesker - overalt - at forstå verden og udtrykke sig på tværs af sprog. Derfor er i dag et stort skridt. Med de seneste fremskridt inden for AI kan vi nu accelerere udrulningen af Translate, så langt flere mennesker kan få gavn af teknologien. Jeg er glad for, at den nu også er tilgængelig for færinger,“ siger Jesper Vangkilde. 

Iben Nyholm Debess ser udvidelsen som et skridt imod endnu flere konkrete forbedringer for færinger fremover.

"Det er intet mindre end fantastisk og et stort fremskridt for færøsk sprogteknologi. Vi vil fortsætte med at understøtte Google i den videre udvikling af færøsk oversættelse og planlægger en snarlig crowd-sourcing-kampagne, hvor de indsamlede data vil blive gjort tilgængelige for yderligere forbedringer," siger hun. 

Prøv selv Google Translate på translate.google.com eller i Google Translate-appen til enten Android eller iOS.

Opdateringen rulles ud i løbet af i dag.

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo