Fæ doyr, frændur doyggja. Eitt veit eg, sum ongantíð doyr. Minnið um dáð deyðamanna
- Hávamál

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Politikkur

Javnaðarflokkurin á fólkatingi: 7. juni tók Sjúrður Skaale, fólkatingsmaður, eitt óvanligt mál upp á fólkatingi.

Danmarks Tekniske Universitet, DTU, skal lata byggja nýtt havrannsóknarskip, og treytin fyri at ein skipasmiðja slapp at bjóða uppá uppgávuna var, at hon innan farnu 10 árini hevði bygt at líknandi skip á minst 55 metrar.

Fyri fýra árum síðani var havrannsóknarskipið Jákup Sverri, sum Mest bygdi, liðugur. Men tað skipið er 54 metrar.

DTU avvísti fyrst at víkja frá hesum kravi, og tí sá út til, at Mest ikki slapp at bjóða seg fram. Freistin at verða undangóðkendur gekk bara fram til hósdagin – altso um tveir dagar.

Tí tók fólkatingsmaður Javnaðarfloksins málið upp sum skundmál. Bæði sum spurning til stjórnina – og gjøgnum samrøður við viðkomandi fólk.

Og í gjár – beint áðrenn deadline – var formliga avgerðin tikin:

DTU hevur strikað tilgongdina sum verið hevur higartil, og fer undir nýggja tilgongd.

Orsøkin er at “at DTU i den igangværende prækvalifikationsfase er blevet opmærksom på, at minimumskrav vedr. længde på referenceskib utilsigtet begrænser konkurrencen i prækvalifikationen.”

Hetta merkir í stuttum, at føroyska skipasmiðjan sleppur at bjóða seg fram, ynskir hon tað.

Spurningur og svar eru her: 

I brev af 7. juni har Uddannelses- og Forskningsudvalget efter ønske fra Sjurdur Skaale (JF) stillet mig følgende spørgsmål:

Alm. del spørgsmål 302
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har for nyligt iværksat et udbud om at bygge et nyt havforskningsskib. Udbudsprocessens første led er en prækvalifikation, hvor værfterne skal leve op til en række minimumskrav, bl.a. angående erfaringer med at bygge et tilsvarende skib. Her opstilles løse krav, som definerer, hvad der udgør et tilsvarende skib, medens der er ét ufravigeligt krav, nemlig at skibets længde skal være 55 m. Således vurderes svært komplekse kriterier som forudsætter relevant faglig kompetence på en løs måde, mens fartøjets længdekrav er absolut. Som konsekvens heraf, kan værfter som de seneste ti år har bygget eksempelvis et fiskeskib af 55 m. med fiskedetekteringsudstyr byde ind i udbudsprocessen, mens et værft, som har bygget et yderst tilsvarende havforskningsskib af 54m., udelukkes fra deltagelse i DTU’s værftsudbud. Kan ministeren redegøre for baggrunden herfor og for hensigten med de sammensatte kvalifikationskriterier angående erfaringer med at bygge et tilsvarende skib, hvor svært komplekse kriterier vurderes?

Svar

Jeg har indhentet bidrag fra DTU, som oplyser følgende:

”Som led i Dana V værftsudbudsproces gennemføres en prækvalifikation, hvor DTU udvælger fire værfter til at afgive tilbud. Som en del af prækvalifikationen har DTU, bistået af ekstern skibsteknisk rådgiver, stillet minimumskrav til værfternes tekniske og faglige kapacitet samt kapabilitet, med den hensigt at sikre at kun værfter med den nødvendige tekniske kapacitet og kapabilitet samt erfaring kan blive prækvalificeret. For de værfter, der opfylder minimumskravene, er der derudover opstillet tekniske og faglige kriterier for udvælgelse blandt flere værfter, der opfylder minimumskravene, så det i sidste ende bliver de fire bedst kvalificerede værfter, der udvælges til at afgive tilbud på opgaven. Ordregiver tillægges i praksis et relativt vidt fagligt skøn i den henseende. Et af de tekniske og faglige minimumskrav i det konkrete udbud er, at værfterne, som minimum, via referencer (udført i løbet af de sidste 10 år), kan dokumentere at have bygget mindst ét skib med en overalt længde på minimum 55 meter med en tilsvarende kompleksitet, som det havforskningsskib DTU ønsker at bygge. Dertil kræves, at referenceskibet er godkendt i henhold til reglerne i et IACS-klassifikationsselskab, og at det har én eller flere konkret oplistede egenskaber. Længdekravet er en følge af DTU’s ønske om at kvalificere værfter, der har erfaring med at bygge større skibe, idet DTU skal have bygget et skib med en overalt længde på 69,8m. De samlede kriterier for udvælgelse af værfter baserer sig således på faglige skøn.”

DTU oplyser yderligere: 

”I forlængelse af, at DTU i den igangværende prækvalifikationsfase er blevet opmærksom på, at minimumskrav vedr. længde på referenceskib utilsigtet begrænser konkurrencen i prækvalifikationen, så har DTU besluttet at annullere og genudbyde med opdateret minimumskriterium for skibslængde. Dette gøres uden væsentlig forsinkelse af værftsudbudsprocessen. DTU forventer at annullere og genudbyde senest den 17. juni.”

Med venlig hilsen
Christina Egelund

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo